Масово всички точат здравната каса. Състоянието на българското здравеопазване е критично, а

...
Масово всички точат здравната каса. Състоянието на българското здравеопазване е критично, а
Коментари Харесай

Масово се точи НЗОК. Може ли два пъти да отстраниш простатна жлеза на един и същи пациент? |

„ Масово всички точат здравната каса. Състоянието на българското здравеопазване е сериозно, а тази дума даже не е задоволителна, за да опише какво става в него. Аз съм лекар с повече от 40 години практика. Нагледал съм се на какви ли не неща, само че не съм си представял, че ще изпаднем в такава тежка злокобна обстановка “, казва доктор Христо Дамянов, управител на Центъра за интегративна медицина и центъра по онкология пред Българска национална телевизия.

Той показа  документ, според който в един онкологичен център, на пациент на 70 години, два пъти е премахната простатната жлеза. Единият път през 2005 г, а другият – през 2011 г. „ Бях учуден “, разяснява клиницистът.

Според него разпоредбите се нарушават " поради една здравна система, която е отвън всякаква логичност и всевъзможен смисъл ".

" Тази здравна система беше основана през 2001-2002 година, като включваше и Здравната каса, и клиничните пътеки, заимствани от австралийския модел ", разяснява доктор Дамянов.

Той още веднъж определи здравеопазването като цялостен неуспех и прикани сътрудниците си от " Пирогов " да си напомнят какво се е случвало след въвеждането на тази система. След 2002 година имаше голям брой митинги на лекари и то за премахването ѝ, твърди лекарят, който е участвал на два от тези митинги и посочи, че тогава обществеността е питала " какво желаят тези лекари ".

Има неповторими медицински безобразия, коментира д-р Дамянов и добави, че в системата има големи пари, които са извънредно нерационално разпределени. Той даде образец за медикаментите за онкоболни, които през 2012 са стрували 60 млн. лева, а през 2017 г. сумата е нараснала на 300 млн. лева

„ Пациентите умират, това виждам “, безапелационен е той и сподели директория със случаи, които са служили единствено за източване на здравната каса.

По думите му това, което в този момент прави служебният здравен министър Стойчо Кацаров са начални опити. Здравеопазването се нуждае от една цялостна радикална смяна, която е обвързвана с големи политически и стопански ползи, бизнес ползи, както и от цялостна идея.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР